FAQ

Spørgsmål og svar vedrørende fermentering & Flora Ferments produkter

Hvad er mælkesyrebakterier? 
Mælkesyrebakterier er mikroorganismer, der findes i næsten alle planter, dyr og mennesker. “Gode bakterier” der, I samarbejde med andre  mikroorganismer er ansvarlige for at mennesker kan fordøje mad, de bidrager til at forsvare os mod angreb fra de dårlige bakterier. 

Hvad er fermentering? 

Fermentering er blevet brugt de seneste tusinde år til at konservere fødevarer. Fermentering er en proces hvor mælkesyrebakterier, gærceller mv. omdanner sukkerstoffer til flere mælkesyrebakterier. Der sker en syrning og produktet konserveres uden tilsætningsstof. Fermentering er også ordet for gæring, som når vi producerer øl, vin eller surdejsbrød.

Hvor mange mælkesyrebakterier er der i jeres produkter? 
Det afhænger af hvilke planter vi fermenterer. Planterne rummer mange forskellige mælkesyrebakterier fra naturens side, der alle har en funktion i forhold til plantens udvikling. Når planten modner og der bliver flere sukkerstoffer tilgængelig, så vokser mængden af mælkesyrebakterier. Når vi er færdige med at fermentere, da har vi en drik og en planterest (pulp). Drikken kan rumme helt op til 1x 10*7 cfu/g (det er den enhed man måler dem med), mens pulpen ofte kan rumme mange flere (1 million gange flere).

Hvordan producerer I jeres produkter? 
Vi bruger en ældgammel proces, der ligner naturens egen metode, tilsat moderne teknik og videnskab. Grundlæggende tilsætter vi vand, dadler samt vores starterkultur til planten, hvorefter fermenteringen begynder. Efter 12-16 timer er “brygget” færdig og vi skiller planter fra resten. Planten/pulpen behandles derefter nænsomt, tørres efter en metode vi kalder Super-Raw.


Pasteuriserer I jeres produkter? 

De drikke som kan købes i detailhandler bliver pasteuriseret. Det gør vi, fordi vores fermenterede drikke er levende og fortsætter fermenteringen, hvis ikke vi pasteuriserer. Det kan betyde, at der dannes et stort tryk i flasken, som så vil opføre sig som en champagne med ekstra meget kraft. Vi vil gerne undgå at dit loft derhjemme bliver "sprøjtemalet" ;-)


De drikke som sælges i restauranter og hoteller er "upasteuriserede". Det vil sige, at drikken ikke bliver varmebehandlet og fortsat er "levende". Det kan vi gøre, fordi vi leverer drikkene i trykfade, som kan holde til det store tryk, som mælkesyrebakterierne i drikkene løbende danner.


Er der stadigvæk gode mikronæringsstoffer i jeres produkter efter pasteurisering?

Det korte svar: ja. Der er fortsat masser antioxidanter, vitaminer og polyfenoler i vores pasteuriserede produkter.
Mælkesyrebakterierne vil være mindre til stede end i de pasteuriserede drikke, da disse bakterier oftest ikke overlever en varmebehandling/pasteurisering.


Hvad betyder Super-Raw? 
Raw er ofte betegnelsen for planter, der tørres til omkring 42 grader, fordi det er kendt at det bevarer mængden af næringsstoffer, aromaer mv. Vi kan nøjes med at tørre til 37 grader fordi pulpen er syrnet, og det gør at vi bevarer endnu flere gode næringsstoffer, aromaer o.l. Denne metode anvender vi til vores kommende fermenterede fødevare-produkter, som vi vil opdatere jer om snarest.

Hvor meget sukker er der i Flora Ferments produkter? 
I drikken er der et meget lavet sukkerindhold - mellem 1-2% sukker. Sukkerindholdet er så lavt, fordi fermenteringen har byttet om på sukkerstoffer og mælkesyrebakterier i løbet af fermenteringen. 

Hvorfor er der bundfald i drikken? 
Fordi vi ikke filtrerer alt fra, bl.a. for at bevare de mange gode næringsstoffer.

Har Flora Ferment andre produkter? 
Ja, vi har udviklet flere drikke baseret på mange forskellige planter og frugter, solbær, kaffe, daddel, stikkelsbær, hindbær, humle, cikorierod osv. Flere drikke vil blive lanceret løbende. Skriv til os, hvis du som virksomhed ønsker en særlig smagsvariant, så hjælper vi gerne med dette.


Derudover upcycler vi vores pulp fra vores drikke, når den er færdigbrygget. Denne pulp/biomasse kan bestå af fermenteret solbær, ribs, ingefær eller hyben. Istedet for at smide pulpen væk (som de fleste andre saft/øl/juice-producenter gør), så blander vi det med havreflager, nødder, dadler og andet godt. Det bliver til et nyt fermenteret produkt, som man kan bruge som snack eller müsli. 
Vi brygger i øjeblikket på, at skabe en platform, hvor man vil kunne købe disse tørrede, fermenterede produkter. 

Hvor kan jeg få mere at vide? 

Du kan kontakte os på email: info@floraferment.dk eller følge os på de sociale medier under navnet: @floraferment.dk

Hvor kan jeg købe jeres produkter? 

I 10 detailbutikker i Brugsforeningen for Als & Sundeved (Bals):

Kvickly: Sønderborg og Nordborg.

SuperBrugsen: Høruphav, Guderup og Augustenborg.

Dagli’Brugsen: Skovby, Sottrup, Fynshav, Dybbøl og Nybøl.


Rødekro SupgerBrugsen.

Tønder SuperBrugsen.